Ontslagverbod

Ontslagverbod

Een werkgever mag u in een aantal gevallen niet ontslaan. Er geldt een opzegverbod, ontslagverbod. En ondanks het ontslagverbod wordt de werknemer ontslagen.

Hoe zit dat dan?

Een werkgever heeft voor zijn voltallige personeel ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV op grond van slechte economische omstandigheden. Een van de werknemers was zwanger en voor haar geldt in die situatie een ontslagverbod. Het UWV verstrekte aan de werkgever de ontslagvergunningen. En op basis van de vergunning kan het ontslag doorgang vinden.

Echter mag de werkgever de voormelde werknemer niet ontslaan wegens het ontslagverbod. De werkgever zal via de kantonrechter moeten verzoeken het ontslag toe te kennen. In deze situatie zal de kantonrechter zich vergewissen of het ontslag verband houdt met de zwangerschap, is dat het geval dan zal het verzoek tot ontslag worden afgewezen. Als de rechter overtuigt is dat het ontslag geen relatie heeft tot de zwangerschap dan zal de rechter naar alle waarschijnlijkheid het verzoek tot ontslag honoreren.

De jurisprudentie leert ons dat de rechter de werknemer in vrijwel alle gevallen een behoorlijke ontslagvergoeding toekent. Ondanks dat de werkgever aangeeft economisch in zwaar te verkeren, lijken rechters daar ongevoelig voor.

 

 

 

 

Geplaatst in Niet gecategoriseerd en getagd met , .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.