Ontslag tijdens ziekte

Ontslag tijdens ziekte

Ontslag wegens obesitas?

De kantonrechter heeft het verzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gehonoreerd. De betrokken medewerker lijdt aan morbide obesitas. Deze aandoening kan worden gekwalificeerd als een chronische ziekte, waardoor de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte hierop van toepassing is.

In deze wet staat dat het verboden is om onderscheid te maken op basis van chronische ziekten onder meer bij de beëindiging van een arbeidsverhouding. Tenzij er sprake is van een toereikende rechtvaardigingsgrond.

De kantonrechter is van mening dat hier sprake van is. De betrokken medewerker is  meerdere malen door de werkgever aangesproken dat hij door zijn obesitas niet goed kan functioneren. De werkgever heeft de medewerker hulp aangeboden om hier iets aan te doen. Alle pogingen ten spijt, heeft dit niet geresulteerd in het gewenste resultaat, zodat de werkgever de kantonrechter heeft verzocht de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

De kantonrechter gaat in het standpunt van de werkgever mee, en oordeelde dat de werkgever voldoende heeft gedaan het probleem op te lossen, dat door de obesitas de medewerker niet goed kan functioneren, zijn functie kan ook niet worden opgesplitst in delen van wel kunnen en niet kunnen. Er is geen oplossing op korte termijn mogelijk.

De rechter ontbindt dan ook de arbeidsovereenkomst en kent een passende ontslagvergoeding toe.

ECLI:NL:RBNNE:2014:2793

 

Geplaatst in Niet gecategoriseerd en getagd met , .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.