Wat kost een rechtszaak?

image_pdfimage_print

Wat kost een rechtszaak?

Dat is de grote vraag en het antwoord of liever gezegd het niet- antwoord daarop, weerhoudt een aantal mensen een rechtszaak te beginnen of als gedaagde bij te wonen. Ik heb het hier niet over strafzaken maar over kantongerechtszaken. De kantonrechter buigt zich over huur, arbeid, vermogenszaken tot een bedrag van € 25.000, – nog een aantal andere zaken. Veel conflicten die bij een ieder van ons kunnen voorkomen, kunnen bij de kantonrechter worden voorgelegd.

Gedaagde partij

Heeft u een dagvaarding ontvangen van een deurwaarder, is het zeker belangrijk dat u hierop reageert, als u geen verweer voert, zal de kantonrechter naar alle waarschijnlijkheid de vordering van de eisende partij toewijzen, u wordt dan ook veroordeeld in het betalen van de juridische kosten van de eisende partij. In dat geval betaalt u de griffierechten en het salaris van de gemachtigde. De gemachtigde is de vertegenwoordiger van de eisende partij, meestal de deurwaarder, advocaat of juridisch dienstverlener.

Het is in ieder geval belangrijk dat u als gedaagde partij verweer voert, opdat de kantonrechter ook uw kant van het verhaal kan horen en dat meeweegt in de uitspraak. Zelfs als u de zaak verliest, kan de kantonrechter aanleiding zien om te besluiten dat elke partij zijn eigen juridische kosten betaalt. En daarmee is al winst te behalen. Wat u het kost als gedaagde is afhankelijk van een aantal factoren. U bent niet verplicht om te worden bijgestaan door een advocaat of juridisch dienstverlener. Het is echter wel verstandig om te worden bijgestaan door een deskundige. De prijs van deze deskundige kunt u in grote mate zelf bepalen op de volgende manier.

  • Heeft u laag inkomen, dan heeft u wellicht recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, informatie daarover kunt u bij een advocaat verkrijgen;
  • Komt u niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan kunt u een advocaat of een juridische dienstverlener inhuren. In plaats van een uurloon te betalen, kunt u een vaste prijs overeenkomen, zodat u weet waar u aan toe bent. Neem een in ieder geval een ter zake deskundige advocaat of juridisch dienstverlener.

Eisende partij

Een eisende partij betaalt naast de kosten van de advocaat of juridische dienstverlener ook de griffierechten. De kantonrechter kan bepalen dat de kosten geheel of gedeeltelijk voor rekening komen van de gedaagde partij.

Klik op de link hieronder voor een overzicht van de griffierechten.

Griffierechten.

Als u als eisende partij de hoogte van de kosten weet, kunt u weloverwogen beslissen de rechtszaak al dan niet te beginnen.

Rob Wilbrink, 26 januari 2016

 

Geplaatst in Juridisch algemeen en getagd met , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.