Samenlevingscontract

image_pdfimage_print


Hoe kunt u het beste met elkaar samenwonen, trouwen, samenlevingscontract

 

U kunt op verschillende manieren met elkaar samenwonen. Zolang u met elkaar samenwoont is er sprake van een financieel stabiele situatie. Op het moment dat de periode van samenwonen wordt beëindigd, wordt duidelijk op welke manier u heeft samengewoond.
Samenwonen zonder samenlevingscontract
Een jong stel woont met elkaar samen. Ze kopen gezamenlijk een woning met financieren de aankoop volledig door middel van een hypotheek. Ze werken beiden en hebben een pensioen bij hun werkgever, zowel ouderdom- als nabestaanden pensioen.
In het geval van beëindigen van de relatie zullen zaken verdeeld moeten worden. Er zijn zowel gemeenschappelijke als eigen bezittingen. Het gevolg kan nu zijn dat in geval partijen er met elkaar niet uitkomen, hun bezittingen en schulden niet zaken kunnen verdelen. Er zijn immers geen afspraken gemaakt. Wie blijft er wonen in de woning, wie neemt de hypotheekschuld. Hoe moeten partijen aantonen welke bezittingen van hen is.
In het geval van overlijden van 1 van hen zullen zaken geregeld moeten worden. Het gevolg kan zijn dat het deel van de woning en schuld door vererving na de nabestaanden gaat. De overblijvende partij zal de woning moeten delen met de erfgenamen. Er wordt geen nabestaandenpensioen uitgekeerd. Er is geen partnervrijstelling in geval via een testament de andere partij erft.
Samenwonen met een samenlevingscontract
Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst waarin u afspraken schriftelijk vastlegt over zaken die met samenwonen te maken hebben. U maakt afspraken over de verdeling van het gemeenschappelijke vermogen in het geval van beëindigen van de relatie. U neemt een verblijvingsbeding op in de samenlevingsovereenkomst, waarin u het vermogen in het geval van overlijden van 1 van de partners laat verblijven aan de achterblijvende partner. U kunt met de samenlevingscontract uw pensioenuitvoerder verzoeken om elkaar als begunstigde aan te wijzen voor het nabestaandenpensioen.
Met een samenlevingscontract eventueel in combinatie met een testament, kunt u veel problemen voorkomen. De problemen uit het voorbeeld van het samenwonen zonder samenlevingsovereenkomst, zijn er niet als u een samenlevingsovereenkomst hebt.
Om voor bepaalde regelingen in aanmerking te komen is het vereist dat de samenlevingsovereenkomst een notariële akte is. Een andere mogelijkheid om elkaars rechten en plichten zeker te stellen is met elkaar te trouwen.
Door onze kennis en ervaring als financieel adviseur, kunnen  wij u goed van dienst zijn. We brengen alle mogelijke scenario’s in kaart en bieden u een oplossing. U kunt zich veel ellende besparen als u dit goed regelt.

 

Contact gegevens:

Grote Kerkstraat 24

8861 EJ Harlingen

Tel. 0517-434455

info@vechtvooruwrecht.nl www.vechtvooruwrecht.nl

download google plus pagina

 

copyright, vecht voor uw recht, Rob Wilbrink, 2014

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.