Rechtsvormen

image_pdfimage_print


Welke rechtsvorm kiest u

Een beginnende ondernemer heeft voordat zijn bedrijf operationeel is nogal wat voorbereidend werk te verrichten. En een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is te beslissen welke rechtsvorm het bedrijf krijgt. Er zijn nogal wat mogelijkheden. Veel startende bedrijven laten zich bij de kamer van koophandel inschrijven als eenmanszaak, de zogenaamde zzp’ers.
Eenmanszaak, Zzp’er
U kunt zich overigens niet laten inschrijven als zzp’er, dit is een begrip geworden in ons dagelijkse taalgebruik. U staat ingeschreven als een eenmanszaak en als u geen personeel in dienst hebt, dan bent u een zzp’er. Als eenmanszaak kunt u personeel in dienst hebben, de naam eenmanszaak betekent niet dat 1 man de zaak bestuurt. De naam eenmanszaak betekent dat u als natuurlijk persoon eigenaar bent van uw bedrijf. Uw bedrijf zelf kan geen rechtshandelingen verrichten. U verricht rechtshandelingen voor uw bedrijf. Alles wat u met uw bedrijf verdient wordt gerekend tot uw vermogen. Dit betekent dat er geen gescheiden vermogens zijn van uw bedrijf en van u zelf. Eventuele schuldeisers privé of zakelijk kunnen uw totale vermogen aanspreken. Dat wil niet zeggen dat u voor een andere rechtsvorm moet kiezen, een eenmanszaak biedt ook voordelen. Bij voorbeeld fiscale voordelen zoals zelfstandige aftrek, starteraftrek, meewerkaftrek. Als men van plan is te trouwen dan kan een reden voor het trouwen onder huwelijkse voorwaarden zijn, het ondernemingsvermogen en privé vermogen van elkaar te scheiden.
Vennootschap onder firma, V.O.F.
U kunt besluiten te gaan samenwerken met een ander bedrijf of persoon. Een mogelijke samenwerkingsvorm is de VOF. Een VOF is niets anders dan een samenwerkingsovereenkomst. In de overeenkomst regelt u zaken zoals wat brengt iedere vennoot in , hoelang u de samenwerking aangaat, wat zijn de bevoegdheden en restricties, wanneer en hoe kunt u de VOF ontbinden, kortom al van belang zijnde zaken.
Een VOF heeft min of meer afgescheiden vermogens. iedere vennoot heeft zijn eigen vermogen en de VOF heeft haar eigen vermogen. Schuldeisers van de VOF moeten eerst het vermogen van de VOF aanspreken, maar kunnen in voorkomende gevallen toch uw privé vermogen aanspreken. De fiscale voordelen van de eenmanszaak gelden ook voor de VOF. De eens zo populaire man/vrouw firma is door de fiscus aan banden gelegd.
Commanditaire vennootschap, C.V.
Deze vorm van vennootschap komt niet zo vaak meer voor. Het komt voor bij rederijen met als doel het verkrijgen van financiering voor het bouwen van schepen. Er zijn gewone vennoten die de vennootschap besturen en ook verantwoordelijk zijn. En de stille vennoten hebben een bepaald vermogen ingebracht. Zij krijgen daar een winstaandeel voor. Een stille vennoot kan maximaal de inbreng verliezen.
De besloten en de naamloze vennootschap, B.V. en N.V.
Deze vennootschappen zijn kapitaalvennootschappen met rechtspersoonlijkheid. Aandeelhouders plaatsen en storten het minimale kapitaal, . De directie van de vennootschap bestuurt de vennootschap. De aandeelhouder(s) is de eigenaar van de vennootschap en in beginsel aansprakelijk tot maximaal het ingebrachte aandelenkapitaal. De B.V. is als eigen rechtspersoon verantwoordelijk voor zijn rechtshandelingen.
Een veel voorkomende vorm is de eenpersoonsvennootschap. Bij bepaalde winstcijfers kan het interessant zijn om uw lopende eenmanszaak in te brengen in B.V. Er zijn wettelijke regels waarin staat beschreven hoe u een B.V. moet oprichten, dit zijn dwingende regels. U mag hier niet van afwijken. Een ander goede reden voor het oprichten van een B.V. is dat u uw privé vermogen wilt scheiden van uw zakelijk vermogen.
Overige rechtsvormen
Andere rechtsvormen zijn de vereniging en stichting. Een stichting wordt vaak opgericht om ideële doelstellingen te verwezenlijken zoals goede doelen. Een vereniging kan een formeel en informeel karakter hebben. Een buurtvereniging bijvoorbeeld die een heel andere doelstelling heeft dan een coöperatieve vereniging in de vorm van een verzekeraar.
Of het gaat om de eenmanszaak of een fiscale eenheid van B.V. s. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

 

Onze Contactgegevens.

Bezoek- en correspondentieadres:

Grote Kerkstraat 24

8861 EJ Harlingen

Tel. 0517-434455

info@vechtvooruwrecht.nl www.vechtvooruwrecht.nl

download google plus pagina

copyright, vecht voor uw recht, Rob Wilbrink 2014

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.